Εταιρεία θεάτρου

Προτάσεις

Εταιρεία θεάτρου "Ηώς": Φεύγουσα κόρη (2-3/5/2012)

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Μέσα από την εξερεύνηση της φωνής, με τον μοναδικό τρόπο που προτείνει η Μίρκα Γεμεντζάκη με στόχο να ελευθερώσει τη βαθύτερη ουσία και ρίζα της φωνής του κάθε ανθρώπου, η Ρηνιώ Κυριαζή ανακάλυψε τη σύνδεσή της με τη μουσική τής γλώσσας και των τραγουδιών της Ηπείρου και ξεκίνησε ένα ταξίδι αναζήτησης και καταγραφής υλικού παραμυθιών, αφηγήσεων, τραγουδιών, νανουρισμάτων αλλά κυρίως μοιρολογιών. Μελετώντας την παράδοση του μοιρολογιού δίπλα σε ηπειρώτισσες μοιρολογίστρες, ανακάλυψε τη σοφία της αρχέγονης αυτής παράδοσης.
Tο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη Μια ψυχή έδωσε τον απαραίτητο καμβά για να ξετυλιχθεί το νήμα του κύκλου της ζωής μέσα από το νανούρισμα, το παραμύθι, το μοιρολόι της μάνας, της γιαγιάς και της κόρης. Ο λόγος του Παπαδιαμάντη και η αυθεντική διάλεκτος των παραμυθιών υποδηλώνουν μουσικά την έκφρασή τους και οδηγούν την ηθοποιό στην τέχνη της αφήγησης. Η ποιητικότητα και μουσικότητα αποτελούν κοινά σημεία της λαϊκής μας παράδοσης και της γραφής του Παπαδιαμάντη.

Διανομή

Ερμηνεύει η Ρηνιώ Κυριαζή.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία
Μίρκα Γεμεντζάκη
Κοστούμια
Μανώλης Καρυωτάκης
Φωτισμοί
Χρήστος Τσαμπάς
Φωτογραφίες
Γιάννης Βλασταράς
Κλαρίνο
Μανούσος Πλουμίδης

Απόσπασμα από συνέντευξη της Ρηνιώς Κυριαζή

"O λόγος του Παπαδιαμάντη είναι σαν μουσική, χρησιμοποιεί τα σύμφωνα σαν νότες, ήχους. Δεν έχει σημασία εάν καταλαβαίνουμε κάθε λέξη. H γλώσσα μπορεί να λειτουργήσει και σωματικά".

Εταιρεία Θεάτρου Ηώς

Η Εταιρεία Θεάτρου Ηώς δημιουργήθηκε το 2007 από τη Μίρκα Γεμεντζάκη και τη Ρηνιώ Κυριαζή, με καλλιτεχνική διεύθυνση της Μ. Γεμεντζάκη. Άλλες παραγωγές: Ύμνος στη Δήμητρα (ο ομηρικός ύμνος) το 2009 και Θαλασσινοί έρωτες (διηγήματα του Παπαδιαμάντη) το 2011. Η Φεύγουσα κόρη πρωτοπαρουσιάστηκε στην Πάτρα στο θέατρο Λιθογραφείον (θεατρική ομάδα “Βιομηχανική”), τον Δεκέμβριο του 2005. Αμέσως μετά παίχτηκε στην Αθήνα, αρχικά στο θέατρο Φούρνος και κατόπιν στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, μέχρι τον Ιανουάριο του 2007. Στα επόμενα χρόνια περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα. Επίσης παρουσιάστηκε στο “Brave Festival”, στο Wroclaw της Πολωνίας (2008).Για την ερμηνεία της στην παράσταση αυτή η Ρηνιώ Κυριαζή ήταν υποψήφια για το βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2006.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Τετάρτη, 02-05-2012

Πρόγραμμα

Τετάρτη 2/5/2012
9 μ.μ.
Πέμπτη 3/5/2012
9 μ.μ.
Εταιρεία θεάτρου Εταιρεία θεάτρου Εταιρεία θεάτρου

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Απόψεις

Ανεπανάληπτη εμπειρία. Η Κυριαζή (δασκαλεμένη από τη Γεμεντζάκη) απέδειξε φύση μουσικού οργάνου· άρθρωση ακέραιη, υπόκριση ανυπόκριτη.

- Δ.Ν. Μαρωνίτης, Το Βήμα

Η Κυριαζή συγκρότησε μια συμφωνία ήχων, μελισμάτων, σωματικών ρυθμών, παύσεων και σημαινουσών σιωπών που στήριζαν τη διάνοια και το ήθος των λόγιων και των λαϊκών κειμένων.

- Κώστας Γεωργουσόπουλος, Τα Νέα

Η νεαρή ηθοποιός Ρηνιώ Κυριαζή, υπό την καθοδήγηση της έμπειρης Μίρκας Γεμεντζάκη, κατορθώνει να «σωματοποιήσει» τον λόγο, να ζωντανέψει με αισθήματα καθαρά τους ήχους και τελικά να δώσει στην ξεχασμένη ντοπιολαλιά τη δύναμη να επικοινωνήσει ευθέως με τους σημερινούς ανθρώπους της πόλης.

- Ματίνα Καλτάκη, Ο Κόσμος του Επενδυτή

Παίζει μια παράσταση-παρτιτούρα γραμμένη στο σώμα της. Μιλώντας ή τραγουδώντας, αλλάζει ρόλους, φωνές, διαθέσεις, κι ο θεατής αναρωτιέται πότε αναπνέει.

- Έφη Μαρίνου, Ελευθεροτυπία

Το, κατά τη γνώμη μου, μείζον θεατρικό γεγονός της χρονιάς... Το κορίτσι αυτό βουτάει στα βαθιά του παπαδιαμάντειου λόγου και με το ασκημένο, παλλόμενο φωνητικό της όργανο καταφέρνει να μεταδώσει μια βαθειά συγκίνηση.

- Γ.Δ.Κ. Σαρηγιάννης, Τα Νέα